فرق سود روز شمار با ماه شمار

فرق سود روز شمار با ماه شمار در چیست.برای دانستن این موضوع با خوزستان خبر همراه باشید در بخش آموزش .
،در هزار و دویست و شصت و دومین جلسه شورای پول و اعتبار که در تاریخ بیستم آذرماه برگزار شد، مقرر شد «معیار پرداخت سود سپردههای سرمایه گذاری کوتاه مدت عادی از روزشمار به ماه شمار تغییر یابد؛ به گونهای که حداقل مانده حساب در ماه مبنای محاسبه سود سپردههای مزبور باشد.»
براین اساس همچنین مقرر شده است که «یک ماه پس از تاریخ ابلاغ مصوبه و تمهید مقدمات و زیرساختهای لازم در شبکه بانکی کشور طی آن مقطع زمانی، مراتب در بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی به اجرا درآید. لذا، بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی موظفند اطلاع رسانی لازم را در این رابطه به سپرده گذاران خود معمول دارند.»
در بخشنامه بانک مرکزی به بانکها و موسساعت اعتباری درباره مصوبه شورای پول و اعتبار آمده است: با عنایت به مراتب پیش گفته و تاکید بر اینکه لازم است، از ابتدای بهمن امسال، محاسبه سهم سود علی الحساب سپردههای کوتاه مدت عادی به شرح مذکور در فوق انجام پذیرد و ضمن یادآوری اینکه به موجب مصوبات قبلی شورای پول و اعتبار ابلاغی طی بخشنامههای متعدد از جمله بخشنامه شماره ۱۷۳۷۹۳/۹۶ تاریخ پنجم شهریور۱۳۹۶، «حداکثر نرخ سود علی الحساب برای سپردههای کوتاه مدت عادی ۱۰ درصد سالانه است»، خواهشمند است دستور فرمایند مراتب به قید تسریع و با لحاظ مفاد بخشنامه شماره ۱۴۹۱۵۳/۹۶ مورخ شانزدهم مرداد سال ۱۳۹۶، به تمامی واحدهای آن بانک/ موسسه اعتباری غیر بانکی ابلاغ شده، تمهیدات لازم برای اجرای دقیق مصوبه فوق الذکر اتخاذ شود و با اطلاع رسانی مناسب و مقتضی به سپرده گذاران، بر حسن اجرای آن نظارت دقیق به عمل آید.
در بخشنامه بانک مرکزی به بانکها آمده است که این بانک علاوه بر رصد عملکرد شبکه بانکی در این خصوص، نحوه عمل شرکتهای پشتیبانی فناوری اطلاعات بانکها و موسسات اعتباری را نیز تحت پایش خواهد داشت و در صورت مشاهده و کشف هرگونه مغایرت یا هرگونه اقدامی که منجر به کتمان یا غیرواقعی جلوه دادن رویدادهای مالی شود، شرکتهای مذکور در فهرست اشخاص فاقد شرایط و صلاحیت لازم برای همکاری با شبکه بانکی کشور قرار خواهند گرفت.
این بخشنامه را حمیدرضا غنی آبادی و محمد خدایاری در اداره کل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی و اداره مطالعات و مقررات بانکی امضا کرده و به بانکها ابلاغ شده است.
سود ماه شمار چگونه محاسبه می شود؟
با بخشنامه جدید بانک مرکزی، حساب های روز شمار از امروز به ماه شمار تغییر می کند و از این پس دیگر سپرده های کوتاه مدت با سود روز شمار در نظام بانکی کشور نخواهیم داشت.
بر اساس بخشنامهای که شورای پول و اعتبار، اول دیماه تدوین و به نظام بانکی ابلاغ کرده بود، معیار پرداخت سود سپردههای سرمایهگذاری عادی از روزشمار به ماهشمار تغییر یافته و بنابراین اگر یک سپرده یک ماه تمام را در شعب بانکی باقی بماند، میتواند سود دریافت کند که این نرخ هم البته ده درصد است.
پیش از این مصوبه شورای پول و اعتبار، شعب بانکی در صورت واریز و برداشت از حسابهای کوتاهمدت، سود روزشمار را در پایان هر ماه واریز میکردند، اما اکنون این گونه نیست و شرایط تغییر کرده است.
بانکها نرخ سود سپرده را با مردم چطور حساب میکنند؟
سود سپردههای بانکی به صورت روزشمار و با نرخ سود علیالحساب طبق فرمول (مدت به روز) × (نرخ) × (مبلغ سپردهگذاری) تقسیم بر ۳۶۵ = سود سپردههای کوتاهمدت روز شمار محاسبه میشود. آنگونه که کارمندان شعب بانکی میگویند، سود روزشمار ۱۵ درصد یعنی کمترین مانده روزانه شما جمع شده و در پایان سی روز محاسبه میشود. سپس عدد به دست آمده در ۱۵ درصد ضرب و مجموع آن تقسیم بر ۳۶۵ که معرف ۳۶۵ روز سال است.
به عنوان مثال اگر ده میلیون تومان به شکل ثابت در بانک با نرخ ۱۵ درصد نگه داشته شود، سود آن این گونه به دست میآید که عدد یک میلیون در ۳۰ برای ماههای ۳۰ روزه و ۳۱ برای ماههای ۳۱ روزه ضرب شده و عدد ۳۰۰ میلیون تومان به دست آمده در ۱۵ درصد ضرب می شود. حال عدد ۴۵ میلیون تومان به دست آمده بر ۳۶۵ تقسیم می شود که این سود یک ماه مبلغ سپردهگذاری است.
حال آنگونه که فرمول بانک مرکزی میگوید، بانکها اجازه ندارد این سود را برای سپردههایی محاسبه کنند که کمتر از یک ماه در بانک مانده باشند؛ یعنی در فرمول محاسبه سود که قبلا وجود داشته، تغییر ایجاد شده و در تبدیل به فرمول جدید، «نرخ سود ضربدر تعداد روزهای ماه ضربدر کمترین مانده طی ماه» خواهد شد.
پرداخت سود ماه شمار به نفع چه کسانی است؟
از اول بهمن،سود سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت به صورت ماهشمار محاسبه میشود.
اوایل دی ماه بود که مصوبه شورای پول و اعتبار درباره تغییر نحوه محاسبه و پرداخت سود به حساب های کوتاه مدت از روزشمار به ماه شمار رسانه ای شد.
شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی با توجه به بالا رفتن قابل توجه سهم سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت شبکه بانکی در مقایسه با سپردههای سرمایهگذاری بلندمدت ، برآن شدند که با تغییر نحوه پرداخت سود سپردههای کوتاهمدت از روزشمار به ماه شمار نقد شوندگی سپرده های بانکی را کاهش دهند.
یکی از مزایای این کار نیز کاهش ریسک نقدینگی برای بانکها و موسسات اعتباری ذکر شده که به اعتقاد برخی کارشناسان پولی و بانکی اعمال این شیوه پرداخت سود میتواند مانع تلاطمات شبکه بانکی شود.
پرداخت سودماه شمار به نفع چه کسانی است؟
فرق سود روز شمار با ماه شمار
همان طور که ذکر شد بر اساس بخشنامه بانک مرکزی از فردا بانکها موظفند سود بانکی را بر اساس حداقل مانده در ماه محاسبه و به مشتریان خود پرداخت کنند و به نوعی نرخ سود روزشمار سپرده های بانکی به ماه شمار تبدیل شود.
عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی معتقد است: در نظام های بانکی دنیا روش پرداخت سود به شیوه ای که در ایران مرسوم بود، وجود نداشت و بانک ها سودی به سپرده کوتاهمدت پرداخت نمی کنند.
کامران افزود: پرداخت سود به سپرده های کوتاه مدت را می توان یکی از تفاوت های سیستم بانک داری ایران و بانکداری متعارف و استاندارد دنیا به شمار آورد.
وی درباره مصوبه شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی و اعمال سود ماه شمار به جای روز شمار توضیح داد: این بخشنامه را می توان جزو نخستین اقدامات برای حل این مساله به شمار آورد به طوری که روند پرداخت سود روز شمار به حساب های پس انداز کوتاه مدت متوقف می شود و با پرداخت سود سپرده ها به صورت ماه شمار مشکلات شبکه بانکی حل خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: برای حرکت بانک ها بر اساس اصول باید سود متناسب با سررسید تعیین کنند .
وی درباره سود سپرده های کوتاه مدت توضیح داد: در سپرده های کوتاه مدت، هر زمان که سرمایه گذار تصمیم بگیرد و اقدام کند می تواند نسبت به برداشت سپرده و سود آن اقدام کند که این ویژگی ماهیت سپرده های کوتاه مدت است که می توان آنها را دیداری و آنی دانست.
ندری بیان کرد: از این پس موجودی باید حداقل یک ماه در سپرده های کوتاه مدت باقی بماند زیرا در غیر این صورت سودی به سپرده تعلق نمی گیرد بنابراین اگر سپرده گذار خواهان دریافت سود بیشتر است باید اجازه دهد سپرده مدت زمان بیشتری نزد بانک بماند تا مشمول دریافت سود ماه شمار شود .
این استاد دانشگاه تاکید کرد: تغییر روش پرداخت سود سپرده از روز شمار به ماه شمار کار درستی است و مطابق با عملیات متعارف بانکداری جهانی محسوب میشود.
ندری عنون کرد: با این اقدام می توان به افزایش امکان پرداخت وام و تسهیلات به سپرده گذاران امیدوار بود.
وی گفت: برای رونق شبکه بانکی و سایر بخش های اقتصادی باید به سمت سپرده گذاری با سررسیدها و نرخ سودهای متفاوت حرکت کرد زیرا اگر سپرده گذاران بالاترین نرخ سود را دریافت کنند، حاضرند مدت زمان بیشتری پول خود را نزد بانک ها بگذارند. به گفته وی بانک ها به شکل مستقیم و سپرده گذاران و مشتریان بانک به صورت غیر مستقیم، از پس افزایش توان وام دهی بانک ها از این تصمیم منتفع خواهند شد.
اول بهمن، زمان تغییر شیوه پرداخت سود سپرده بانکی
همان طور که ذکر شد مصوبه شورای پول و اعتبار و بخشنامه بانک مرکزی، از فردا اول بهمن ماه اجرایی می شود و براساس آن محاسـبه سهم سود علیالحساب سپردههای کوتاهمدت عادی در بانکهای سراسر کشور به صورت ماهشمار اعمال می شود. بر اساس این مصوبه از این پس سود سپرده های کوتاه مدت مطابق فرمول «نرخ سود ضرب در تعداد روزهای ماه ضرب در کمترین مانده طی ماه» محاسبه می شود.
منابع :
- خبرآنلاین
- مهر