گردشگری

بازار اصفهان

بازار اصفهان یکی از بزرگ‌ترین و جالب‌ترین بازارهای ایران و جهان اسلام است. در بین بازارهای شهرهای بزرگ ایران کمتر بازاری از نظر تیپ معماری و عناصر متنوع آن، مانند بازار اصفهان سالم مانده و به همین جهت به شدت مورد توجه معماران و شهرسازان داخلی و خارجی قرار دارد.

امتداد بازار بزرگ اصفهان به مسجد جامع و سپس به بازار عریان منتهی می‌شود. در این بازار دکان‌هایی وجود دارد که از ۴۰۰ سال قبل تا امروز به عرضه تنها یک نوع کالا مبادرت نموده‌اند. امتداد بازار بزرگ اصفهان به مسجد جامع و سپس به بازار عریان منتهی می‌‌شود.

این بازار را به علت مجاورت با گنبد نظام الملک و مسجد جامع، بازار نظامیه یا نظام الملکی نیز گفته‌اند و تا نیم قرن پیش رشته‌های طولانی و متعددی این بازار را به بازارهای دروازه طوقچی و بازار غاز و میدان وصل می‌‌کرده است. از انشعابات دیگر آن، بازار ریسمان و مدرسه کاسه گران است. مجموعه آثار تاریخی دیگری مانند مدرسه ملا عبدالله، مسجد جارچی باشی، مدرسه صدر، مدرسه نیماورد و کاروان سراهایی از عهد صفویه و قاجاریه مانند کاروان سرای مخلص، گلشن و تیمچه ملک و بسیاری کاروان سراها و تیمچه‌های دیگر و حمام‌هایی از عصر صفویه بر اهمیت تاریخی مجموعه معماری بازار بزرگ اصفهان که از سر در قیصریه تا سر در مسجد اصفهان امتداد دارد افزوده است.

قدیمی ترین توصیف به جا مانده از بازار اصفهان، شرحی است از قرن چهارم هجری قمری (دوران دیالمه)، در کتاب “رساله محاسن اصفهان” تحت عنوان “بازار جورین” که می گوید: “بازاری بود بر دروازه خور (خورشید) که یکی از چهار دروازه مشهور شهر اصفهان در آن زمان بوده و در فصل نوروز عامه مردم اصفهان با انواع خوردنی ها و آشامیدنی ها و آلات و ادوات موسیقی یکی دو ماه را در آن محل به تفریح و عیش و عشرت میگذراندند و بالطبع برای احتیاج این جمعیت از اغذیه و البسه و غیره بازار هایی برپا می کردند وطوافان و بازاریان انواع نعمت ها را در آنجا گرد می آوردند.”

در همین کتاب کالاهایی که در بازار اصفهان عرضه می شد، به این شرح آمده است: ظرائف بغداد، خزهای کوفی، دیبای روم، شرب مصر، جواهر بحرین، آبنوس عمان، عاج هندوستان، گلیم های آذربایجان و گیلان، فرش های اَرمَن و …

در قرن هشتم هجری قمری، از “بازار مظفریه با شش دروازه و چهارصد باب دکان و حجره که با آجر و گچ بنا شده و در داخل آن چهار کاروانسرای بزرگ مجهز به اتاق هایی برای سکونت مسافرین و اهل معاملات با اصطبل فضای باز دو مسجد و یک سقایه” نام برده شده است.

ناصر خسرو در سال ۴۴۴ هجری قمری، از عظمت بازار اصفهان در آن دوران یاد کرده است. بازار های کنونی اصفهان شاخه های از بازار بزرگ سراسری آن است، در دوره صفویه هم زمان با بنا های میدان بزرگ و مجموعه آثار اطراف آن پدید آمده و توسعه یافته اند.

شوالیه ژان شاردن فرانسوی از “بازار قیصریه و بازار بزرگ اصفهان با سردر عالی و تزیینات و تزیینات آجرهای چینی (کاشی کاری) و سکوهای وسیع از سنگ یشم و سماق که بر آن ها جواهر فروشان و زرگران، انواع و اقسام زیور آلات و جواهر آلات و سکه های کمیاب را به فروش می رساندند”، یاد کرده است. درب بالای سردر قیصریه، تصویری است که شاه عباس را در جنگ با ازبکان یا شکارگاه نشان می دهد و همچنین تصاویری از زنان و مردان اروپایی نیز دیده می شود. ساعت و ناقوس بزرگی هم بالای سردربازار نصب شده که در جنگ شاه عباس با پرتقالی ها در هرمز به دست ایرانیان افتاد و به اصفهان انتقال داده شد.

بر سردر قیصریه، هم اکنون دو پشت بغل کاری صحیح و سالم وجود دارد که به شیوه مینیاتور های دوران صفوی، یک نفر تیرانداز را با سر انسان و تنه شیر و دم اژدها نشان می دهد.

شاردن می نویسد: “از سردر قیصریه، وارد بزرگ ترین و مجلل ترین بازار های اصفهان می شویم که محل فروش پارچه های گرانبهاست و گنبد منقش بزرگی در وسط آن قرار دارد. در طرف راست این گنبد، ضرابخانه و در طرف دیگر آن کاروانسرای لَله بیک بنا شده است.” شاردن از کاروانسرای “مولتانیان” در این بازار نام می برد که عده ای از مولتانیان هند در آن به تجارت و داد وستد اشتغال داشته اند. همچنین شاردن به زیبا ترین و بزرگ ترین قهوه خانه اصفهان در مدخل بازار قیصریه اشاره کرده است، با تالار های بزرگ و نیمکت هایی که به راحتی می توان روی آن ها نشست.

امتداد بازار اصفهان به مسجد جامع و سپس به بازار عربان منتهی می شود. این بازار را به مناسبت مجاورت با گنبد نظام الملک و مسجد جامع، بازار نظامیه یا نظام الملکی نیز گفته اند و تا نیم قرن پیش رشته های طولانی و متعددی، این بازار را به بازار های دروازه طوقچی و بازار غاز و میدان وصل می کرده است. از انشعابات دیگر آن بازار ریسمان و مدرسه کاسه گران است.

مجموعه آثار تاریخی دیگری مانند مدرسه ملا عبدالله (مولانا عبدالله شوشتری)، ساروتقی، مسجد جارچی باشی، مدرسه صدر، مدرسه نیماورد، کاروانسراهایی از عهد صفویه وقاجار مانند کاروانسرای مخلص، گلشن و تیمچه ملک و بسیاری کاروانسراها و تیمچه های دیگر و حمام هایی از عصر صفویه، بر اهمیت تاریخی معماری مجموعه بازار اصفهان که از سردر قیصریه تا سردر مسجد اصفهان امتداد دارد، افزوده است. راه های چند گانه ای این بازار را به میدان نقش جهان اصفهان مربوط می سازد.

مراکز خرید اصفهان؛ از میدان نقش جهان تا سیتی سنتر

اصفهان علاوه بر مکان‌های دیدنی و بناهای تاریخی دارای بازاهای سنتی و پاساژهای مدرن عظیم است. تلفیق این دو دنیای سنتی و مدرن در کنار هم دنیای جدید و چشم‌نوازی را به وجود آورده است. در زیر فهرستی از این مراکز خرید را می‌بینیم.

سیتی سنتر

سیتی سنتر یک مجتمع تجاری تفریحی است که دارای هفت طبقه است. دو طبقه آن به پارکینگ با ظرفیت ۵۵۰۰ خودرو، سه طبقه آن به مراکز خرید و واحدهای تجاری، و دو طبقه آخر به مجموعه‌های سینمایی، فود کورت، سالن‌های ورزشی و بزرگترین شهربازی سرپوشیده خاورمیانه اختصاص داده شده است.

آدرس: اتوبان شهید دستجردی، روبه‌روی ورودی جنوبی سپاهان شهر

بازار گل و گیاه اصفهان

این بازار که به بازار گل و گیاه همدانیان معروف است، هرگونه گل و گیاه را از گیاهان تزئینی، گیاهان آپارتمانی، بامبو و گل‌های مصنوعی گرفته تا درخت و نهال در خود جای داده است.

آدرس: بزرگراه جی، خیابان همدانیان، بازار گل و گیاه همدانیان.

بازار موبایل اصفهان

  • سوغات اصفهان چیست؟
  • فرودگاه اصفهان؛ معرفی فرودگاه های ایران

این مجتمع هفت طبقه دارای سه بخش است: بخش نمایشگاه دائمی، بخش غرفه‌های فروش، و بخش خدمات پس از فروش. در طبقه همکف که بخش نمایشگاه دائمی است، می‌توانید محصولات اپل، اچ‌تی‌سی، سونی، هوآوی، و سامسونگ را به صورت گوشی‌های روشن امتحان کنید و از مشاوران مربوطه راهنمایی دریافت کنید. از طبقه اول تا پنجم غرفه‌های فروش را می‌بینید. در طبقه زیرین خدمات پس از فروش و نمایندگی‌های سونی و اچ‌تی‌سی وجود دارد.

آدرس: ابتدای خیابان فردوسی.

مجتمع پارک

مجتمع پارک یکی از بزرگ‌ترین پاساژهای اصفهان است که دارای یک پارک، ۴۰۰ واحد تجاری، ساختمان پزشکان، مشاور املاک، و بسیاری مغازه‌های دیگر است.

آدرس: خیابان چهارباغ بالا

بازار اصفهان


The Bazaar of Isfahan

این بازار قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین بازار اصفهان، با معماری کم‌نظیر است که توجه معماران داخلی و خارجی بسیاری را به خود جذب کرده است. امتداد بازار به مسجد جامع و بازار عریان ختم می‌شود. در این بازار اجناسی چون ظروف مسی و برنزی دست‌ساز، جواهرات، ادویه، ترشی، میوه خشک، پارچه و بسیاری کالاهای دیگر به فروش می‌رسد.

آدرس: میدان امام

بازار بزرگ اصفهان

این بازار نیز از قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین بازارهای اصفهان به حساب می‌آید و شما می‌توانید اجناسی چون کیف و کفش، لباس، مانتو، پارچه و غیره را از این بازار قدیمی تهیه کنید.

آدرس: خیابان عبدالرزاق

بازار قیصریه


Qeysarriyeh Bazaar

بازار قیصریه یا بازار سلطانی مهم‌ترین بازار اصفهان به شمار می‌آید که میدان نقش جهان را به میدان کهنه وصل می‌کند. این بازار شامل دو طبقه است که طبقه پایین مغازه‌ها و طبقه بالا دفترها هستند. در این بازار سرپوشیده سراهای اردستانی‌ها، خانی، آقا، پادرخت سوخته، میراسماعیل، تالار، خوانساری‌ها، گلشن، جارچی و فخر  به علاوه چند مدرسه وجود داشته‌اند.

آدرس: خیابان حکیم، روبه‌روی مسجد حکیم

مجتمع تجاری شهر (سیتی سنتر)

این مجتمع چهار طبقه با ۲۱۰ واحد تجاری و ۳۰ واحد اداری، رستوران و کافی شاپ، در خیابان چهارباغ، نبش خیابان سید علیخان قرار دارد. در این مرکز هرآنچه نیاز داشته باشید می‌توانید تهیه کنید.

بازار ماهی خلیج فارس

در این بازار می‌توانید انواع ماهی‌های شمال و جنوب را تهیه کنید.

آدرس: بلوار صفه

مرکز خرید جلفا

در این بازار می‌توانید لباس‌هایی با برندها و کیفیت‌های عالی تهیه کنید.

آدرس: خیابان خاقانی، کوچه چهار سوقی‌ها

مجتمع تجاری مارتین

این مجتمع دارای لباس‌های اسپرت و مجلسی، کفش، زیورآلات مارک و گران‌قیمیت است.

آدرس: چهارراه حکیم نظامی، ابتدای نظر شرقی، کوه کلیسای وانگ

مجتمع تجاری کوثر

این مجتمع دارای پارکینگ طبقاتی و ۴۵۰ واحد تجاری عرضه‌کننده طلا، نقره، جواهر، لباس، و کیف و کفش است.

آدرس: سی‌وسه پل، ابتدای خیابان چهارباغ بالا

بازار نقش جهان


The Bazaar of the Naqshe Jahan Square

در این بازار می‌توانید صنایع دستی مربوط به اصفهان را تهیه کنید.

آدرس: میدان نقش جهان

ارگ جهان‌نما

این مجتمع تجاری-تفریحی عظیم دارای ۳۶۴ واحد تجاری، ۳ سینما، ۴ گالری، ۱۲ مرکز صنایع دستی، هتل، ۶ رستوران، و پارکینگ اختصاصی است.

آدرس: میدان امام حسین

بازار سپاهان

در این بازار می‌توانید پوشاک و بدلیجات مورد نیاز خود را تهیه کنید.

آدرس: میدان انقلاب، روبه‌روی سی وسه پل

فروشگاه دنیل تیسو

این فروشگاه نمایندگی یک برند ترکیه‌ای است که عرضه‌کننده انواع لباس‌های مردانه با کیفیت عالی است.

آدرس: بوستان ملت، حدفاصل پل فلزی و پل آذر

مجتمع تجاری-اداری ارکیده

این مجتمع دارای برندهای مختلف و معروف و رستوران‌های خوب است.

آدرس: حکیم نظامی، نبش خاقانی

مجتمع تجاری اوسان

در این مجتمع می‌توانید پوشاک مورد نیاز خود را تهیه کنید. علاوه بر لباس، فست‌فود پدر خوب نیز در این مجتمع وجود دارد.

آدرس: خیابان چهارباغ بالا، کنار کاخ سعادت آباد

مجتمع تجاری نوژان

در این مجتمع می‌توانید پوشاک مورد نیاز خود را تهیه کنید.

آدرس: چهارراه توحید، خیابان نظر میانی

بازار بزرگ حکیم

از اجناس عرضه شونده می‌توان به پوشاک و ترمه اشاره کرد.

آدرس: خیابان حکیم

بازار هنر اصفهان

این بازار یکی از زیباترین و قدیمی‌ترین بازارهای اصفهان است و یکی از شاهکارهای معماری به حساب می‌آید.

آدرس: خیابان چهارباغ عباسی

مجتمع موبایل گلستان

همان‌طور که از نامش پیدا است، در این مجتمع می‌توانید موبایل و لوازم جانبی آن را تهیه کنید

آدرس: خیابان احمدآباد

سرای هنرمندان اسپادانا

این مکان عرضه‌کننده صنایع دستی است.

آدرس: میدان نقش جهان

از دیگر مجتمع‌ها و پاساژها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مرکز تجاری گلدیس
  • بازار کفش‌ها در میدان نقش جهان
  • بازار نقش جهان
  • مجتمع تجاری کاویان
  • مرکز خرید پنج طبقه
  • مراکز خرید مهرسان
  • مجتمع تجاری نگین
  • مجتمع تجاری جشنواره
  • مجتمع تجاری آزادی
  • بازار سپه
  • مجتمع تجاری مریم
  • مجتمع تجاری عالی قاپو
  •  مجتمع تجاری افتخار
  • پاساژ جعفری
  • پاساژ ایفل
  • پاساژ تخت‌جمشید

 

امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها