آوای خوزستان | مدارس

تحقیق درباره ی فسیل ها

تحقیق درباره ی فسیل ها  مطلبی است که در خوزستان خبر شما می توانید مطالعه کنید و اگر در این خصوص سوالی داشتید در بخش نظرات اعلام کنید تا ما شما را راهنمایی کنیم.

تحقیق درباره ی فسیل ها مطلب اول :

فسیل:

 

فسیل- سنگواره-آثار بجا مانده از گیاهان یا جانورانی است که زمانی روی کره ی زمین می زیسته اند. فسیلها در سنگهای رسوبی یافت می شوند. در بعضی از سنگهای رسوبی اجساد کامل جانوران محفوظ مانده است؛ به عنوان مثال ، ماموتهای پرپشمی در خاک یخ زده سیبری یافت شده است که در عصر یخبندان می زیسته اند. این قبیل فسیلها بسیار کمیابند. استخوانها و نقش قسمتهای دیگر بدن جانوران ، بیشتر یافت می شود.

فسیل چگونه تشکیل می شود؟

برای تشکیل فسیل ، باید جانور یا گیاه به سرعت در لایه های رسوبی مدفون شود. این عمل معمولاً در بستر رودخانه ها، دریاچه ها، دریاها صورت می گیرد. در چنین موقعیتی اندامهای نرم گیاه یا جانور به زودی می پوسد و فقط قسمت های سخت ، مانند صدف یا استخوانها باقی می ماند. این قسمتها در داخل رسوبات به هم فشرده می شوند و در نهایت بخشی از سنگهای رسوبی را تشکیل می دهند.هنگامی که آب به داخل این سنگ ها نفوذ می کند ، غالباً اجزایسخت بدن مدفون شده ، در آن حل می شود و حفره ها یا قالبهایی به شکل اصلی برجای می ماند .

گاه ، آب درقالبها مقداری موّاد معدنی باقی می گذارد و به این ترتیب(قالب سنگواره) به وجود می آید . تنه درختان سنگ شده در اصل از چوب بوده ، ولی هر یک از سلّولهای کوچک آنها توسّط کانیهاجایگزین شده وچوب به تدریج به سنگ تبدیل شده است . درخت سنگی ، معمولاً کپیه دقیق اصل است و در آن حتّی حلقه های چوب نیز دیده می شود .

 

زغال سنگ از بقایای گیاهانی که در جنگلهای باتلاقی می روییده اند درست شده است . قطعات زغال سنگ غالباً حاوی نقشه ها و اثرات زیبایی از برگ و شاخه این گیاهان است . جای پانیز می تواند فسیل شود .

وقتی جانوری روی  زمین رسی حرکت کند جای پای آن روی گل باقی می ماند . حرارت خورشید گل را می پزد و قالب رد پا سفت می شود . آنگاه گل توسّط لایه ای از رسوبات جدید مدفون می شود و لایه های بعدی برآن فشار می آورد و گل به سنگ رسوبی تبدیل می شود .

 میلیونها سال بعد ، وقتی سنگ های رسی فرسوده شوند و کنار روند ، ردپا ها دوباره پدیدار می شود.

طبقه بندی فسیل ها:

به طورکلی فسیل ها به دو گروه تقسیم شده اند :

1-فسیل های اندامی

2-فسیل های اثری

منظور از فسیل های اندامی ، بقایای حقیقی موجودات زنده می باشند که در حالات بسیار مساعد شکل آن ها با شکل موجودزنده اصلی اوّلیّه کاملاً تطبیق می کند و تغییر زیادی درآن صورت نگرفته است . امّا فسیل های اثری علاءم غیر مستقیم حیات هستند که توسّط موجودات برجای گذاشته شده اند .

جای پا های دایناسور ، از خزیدن تریلوبیت ها و سایر شواهد فرآیندهای حیات همچون فضولات و مدفوعات که به فسیل در آمده اند همگی جزء فسیل های اثری محسوب می گردند .

چرا فسیلها مهمند؟

دو دانشمندی که روش جدید مطالعه و بررسی فسیلها را پایه گذاری کردند ، در اواخر قرن هجدهم میلادی می زیستند و فرانسوی بودند.

ژان لامارک ، یکی از دانشمندان بودکه به مطالعه ی طبیعت پرداخت . (بارون ژورژ کوویه) نیز دانشمند و جانور شناس بود. ا

این دو ، بسیاری از گیاهان و جانوران فسیل شده را طبقه بندی کردند .

تمام فسیل شناسان دانشمند نبوده اند . به عنوان مثال (ماری آنینگ) دختر یک نجّار که در سال 1799 در لایم انگلستان به دنیا آمد ، زمین شناسی نخوانده بود . ولی اوّلیّن نسل (پله زیوزور) {خزنده ای دریایی } و (پتروزور){خزنده ای بالدار} توسّط او کشف شد . حتّی امروزه نیز کار غیر حرفه ایها از اهمیت برخوردار است . به عنوان مثال ، یک جوینده فسیل از اهالی انگلستان در سال 1982 فسیل بزرگ پنجه یک دایناسور نا شناخته را کشف کرد .

 فسیلها فقط اطّلاعات با ارزشی از تاریخچه حیات در روی زمین به ما نمی دهند ؛ بلکه ، کمک می کنند تا بتوانیم سن ّ سنگها را محاسبه کنیم . این بدان دلیل است که بسیاری از گونه های جانوران و گیاهان ، قبل از نابود شدن فقط برای مدّت کوتاهی زندگی کرده اند ؛ یعنی اینکه تمام لایه های سنگهای دارای فسیل گونه خاصی که عمر کوتاهی داشته است ، به یک زمان تعلّق دارند .

تحقیق درباره ی فسیل ها مطلب دوم :

فسیل چیست؟

فسیل چیست؟ سنگواره بقایای اجساد و آثار موجوداتی است که پس از مرگ در بین رسوبات دفن شده و به سنگ تبدیل می‌شوند. درباره فسیل بیشتر بدانید.

مفهوم اصلی فسیل (سنگواره)

در یک تعریف کلی به بقایای موجودات زنده که در طی میلیون ها سال در میان سنگ‌ها، صمغ گیاهان و یا گل و لای رودخانه‌ها اثری از خود بجای می‌گذارند سنگواره می‌گویند.

فسیل چیست؟

سنگواره و یا فسیل چیزی است که از حفاری یافت می‌شود. فسیل‌ها در واقع اجساد، بقایا و آثار موجوداتى هستند که پس از مرگ در بین رسوبات دفن شده و تحت تاثیر پدیده سنگ شدگى که به آن دیاژنز گویند قرار گرفته‌اند.

فسیل‌ها انواع باقیمانده جانورى و گیاهى همچون جسم حیوانات و استخوان‌هاى مربوط به آن‌ها، تنه گیاهان قدیمى و ساختمانشان، کرم‌هاى نرم، ستاره‌هاى دریایى و … هستند. بنابراین آثار و مواد به جامانده از آن‌ها مثل فضولات، مدفوع، تخم‌ها (آثار طبیعى) و اثر لانه‌ها، آشیانه ها، رد پاها (‌آثار مصنوعى‌) را شامل مى‌شوند. همه این بقایا به طور مستقیم توسط موجوداتی که در گذشته مى‌زیسته اند، به وجود آمده‌اند. بر همین اساس براى آن که یک شى سنگواره محسوب شود، باید بقایا و یا آثار فعالیت زیستى موجودات گذشته را دارا باشد.

انواع فسیل‌ ها

انواع فسیل‌ها عبارتند از:

  1. فسیل‌هاى اندامى
  2. فسیل‌هاى اثری

فسیل‌هاى اندامى، بقایاى حقیقى موجودات زنده هستند که در حالات بسیار مساعد شکل آن‌ها با شکل موجود زنده اصلى اولیه کاملا مطابقت دارد و تغییر زیادى در آن صورت نگرفته است. اما فسیل‌هاى اثرى علائم غیر مستقیم حیات هستند که توسط موجودات بر جاى گذاشته شده‌اند. جاى پاهاى دایناسور، اثرات ناشى از خزیدن تریلوبیت‌ها و سایر شواهد فرآیندهاى حیات همچون فضولات و مدفوعات که به صورت سنگواره در آمده‌اند همگى جزء فسیل‌هاى اثرى محسوب مى گردند.

فسیل چگونه تشکیل می‌شود؟

فسیل‌های بخش‌های سخت (مانند استخوان‌ها و دندان‌ها) به صورت زیر تشكیل می‌شوند:
  1. بعضی از جانوران به سرعت بعد از مرگشان دفن شده اند (با دفن شدن زیر گل و لای یا دفن شدن در توفان شن و غیره).
  2. با گذشت زمان رسوبات بیشتر و بیشتری بقایای جانور را پوشانده است.
  3. بخش هایی از جانوران كه پوسیده و فاسد نشده (معمولا بخش‌های سخت‌تر مثل استخوان‌ها و دندان‌ها) در زیر رسوبات تازه شكل گرفته دفن می‌شود.
  4. در شرایط مساعد (بدون وجود لاشخورها، دفن سریع، نبودن تغییرات آب و هوایی خیلی زیاد)، بخش‌های بدن جانور در طول زمان به سنگواره تبدیل می‌شود.
  5. بعد از مدت زمانی طولانی، مواد شیمیایی موجود در بدن جانور دفن شده تحت یک سری از تغییرات قرار می‌گیرد. به طوری كه استخوان به آهستگی می‌پوسد و فاسد می‌شود، آب با مواد معدنیش به داخل استخوان رسوخ می‌كند و مواد شیمیایی داخل استخوان را با مواد معدنی سنگ مانند جایگزین می‌كند. فرایند سنگواره شدن به نحوه جایگزینی و حل شدن مواد معدنی اصلی در شیء با مواد معدنی دیگر بستگی دارد.
  6. این فرایند نتیجه‌اش یک كپی سنگ مانند سنگین از شیء اصلی است یعنی یک سنگواره همان شكل شیء اصلی را دارد، اما از نظر شیمیایی بیشتر شبیه به سنگ است. مقداری از هیدروكسی – اپتی اصلی (یک ماده اصلی سازنده استخوان) باقی می‌ماند، اگرچه سنگواره از سیلیكا (سنگ) اشباع شده.

مکان‌های مناسب برای تشکیل فسیل

از مناسب‌ترین مکان‌ها برای تشکیل سنگواره‌ها می‌توان به حاشیه دلتاها و پیرامون کوه‌های آتشفشانی قدیمی که خاکستر از آنها متصاعد می‌شود و دریاهای کم عمق و یخچال‌ها و باتلاق‌ها نام برد. بیشتر دانشمندان معتقدند که فسیل‌ها در دریاهای قدیمی قرار داشته‌اند و در بین مواد رسوبی قرار گرفته‌اند و در اثر فشار و گرمای زیاد، به این شکل در آمده‌اند.

بقایای عنکبوت در صمغ درخت

چرا فسیل ها به رنگ سنگ هستند؟

به خاطر این كه آن‌ها سنگ هستند. یک شیء فسیل شده دقیقا یک مدل سنگی از یک شیء باستانی است که نسبت به شیء اصلی از مواد متنوع تری ساخته شده است. در طول فرایند، اتم های اصلی با مواد معدنی جدید جایگرین می‌شوند. به طوری كه یک سنگواره همان رنگ (یا تركیب شیمیایی) شیء اصلی را ندارد. فسیل‌ها رنگ های زیادی دارند و از انواع بسیار مختلفی از مواد معدنی ساخته شده اند. رنگ فسیل به این بستگی دارد كه سنگ احاطه كننده چه تركیبی دارد. همچنین بعضی از فسیل‌های پوست (و بخش های نرم دیگر) پیدا شده‌اند. رنگ پوست هم درطول دوره فرآیند حفظ نمی‌شود. همه آنچه كه امروزه باقی مانده یک مدل سنگی از شیء اصلی است.

چگونه فسیل ها را بیابیم؟

تکنیک ها و روش‌هاى مشخصى وجود دارند که دیرین شناسان از آن‌ها براى یافتن فسیل‌ها استفاده مى‌کنند. نباید اینطور تصور نمود در مکانى که آن‌ها یافت نمى‌شود، موجود زنده‌اى نیز در گذشته در آن جا نمى زیسته است. چه بسا موجودات زنده بسیارى در گذشته در آن مکان زندگى مى‌کرده‌اند اما محیط شرایط لازم براى سنگواره شدن موجودات را نداشته است. از این رو است که بایستى خیلى خوش شانس باشیم تا بتوانیم فسیل‌ها را بیابیم.

براى یافتن این عجایب خلقت قبل از هر جستجو، جمع آورى اطلاعات در مورد فسیلى که به دنبال آن هستیم لازم است. مثلا اگر در جستجوى سنگواره‌های گیاهى باشیم اطلاعاتى نظیر این که در زمان حیات خود چه شرایط زیستى داشته اند و براى سنگواره شدن چه مراحلى را گذرانده اند، به ما کمک مى کند که تنها سنگ هاى بخصوصى را جستجو نماییم.

به طور کلى آنچه معلوم است احتمال حضورشان در سنگ هاى رسوبى به مراتب بیش از سنگ هاى دگرگونى و سنگ هاى آذرین است. بطورى که در بین این سه گروه از سنگ ها قریب به ٩٩% فسیل‌ها در سنگ هاى رسوبى یافت مى شوند.

فسیل ها به ما چه می‌گویند؟

  1. سنگواره‌ها اطلاعاتی درباره ساختار موجودات زنده در گذشته به ما می‌دهند.
  2. سنگواره‌ها شواهدی دررابطه با تغییرات سطح زمین را در اختیار ما می‌گذارند.
  3. سنگواره‌ها به دانشمنىان کمک می‌کنند تا اطلاعاتی درباره گذشته‌ی محیط زیست کسب کنند.
(57 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها