پزشکی

آیا زگیل تناسلی خطرناک است

نمونه تصویر  از زگیل تناسلی خطرناک در زنان

آیا زگیل تناسلی خطرناک است

آیا زگیل تناسلی خطرناک است

نمونه تصویر از زگیل تناسلی خطرناک در مردان

آیا زگیل تناسلی خطرناک است

آیا زگیل تناسلی خطرناک است

عامل بیماری زگیل تناسلی ویروسی به نام Human Papillomavirus یا HPV است که بیش از 100 نوع دارد و حدود 40 نوع آن سبب بیماری زگیل تناسلی می‌شود. این بیماری اگرچه جزو بیماری‌های آمیزشی است، اما راه ابتلا به آن فقط آمیزش نیست زیرا در بسیاری از نقاط دنیا شایع است و از راههای گوناگونی دیگران را مبتلا می‌کند. توصیه‌ها و آگاهیهای بیشتر در این زمینه را در ادامه مطلب بخوانید تا احتمال ابتلای خود به آن را کاهش دهید.
افرادی که مستعد ابتلا به تبخال هستند با این عارضه پوستی که گاهی بروز می‌کند کنار می‌آیند؛ اما اگر تبخال در ناحیه تناسلی دیده شود، بسیار نگران‌کننده و حتی خطرناک خواهد بود.

تبخال یا زگیل تناسلی، بیماری ویروسی ناشی از آلودگی به ویروس پاپیلوم انسانی است که در افراد جوان (به دلیل فعالیت جنسی بیشتر) شایع‌تر است. البته این ویروس بیش از صد گونه دارد که براساس تاثیر در ابتلا به سرطان دهانه رحم به دو دسته کم‌خطر و پر‌خطر تقسیم می‌شوند. خوشبختانه زگیل تناسلی معمولا ناشی از ابتلا به انواع کم‌خطر این ویروس است.

نکته نگران‌کننده در مورد زگیل تناسلی این است که ویروس‌اش به صورت نهفته و بدون علامت در بدن باقی بماند و پس ازسال‌ها علامت‌دار و به زگیل منجر شود. به همین علت، بیماران زیادی به کلینیک‌های سلامت جنسی مراجعه می‌کنند که در آن یکی از طرفین یا هر دو نفری که قصد ازدواج دارند، از وجود این بیماری و سرایت آن نگران هستند.

به گفته دکتر طاهره اشرف گنجویی، فوق تخصص سرطان‌های زنان، کسی که هیچ ضایعه‌ای در ناحیه تناسلی ندارد، قطعا مبتلا به زگیل نیست، اما می‌تواند ویروس را به صورت نهفته داشته باشد و آن را منتقل کند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت‌و‌گو با جام‌جم با تاکید بر این‌که ابتلا به ویروس زگیل تناسلی پس از برقراری رابطه زناشویی تقریبا قطعی است، می‌افزاید: راه اصلی انتقال این بیماری، مقاربت جنسی است؛ اما احتمالا راه‌های انتقال دیگری نیز دارد که هنوز ناشناخته است. به بیان دیگر مشاهده شده است هرگونه تماس جلدی با ناحیه تناسلی نیز ممکن است به انتقال یا ابتلا به این بیماری‌منجر شود.

نشانه‌های اولیه و ثانویه زگیل تناسلی

وی تاکید می‌کند: علائم اولیه ابتلا به زگیل تناسلی،احساس سوزش و خارش در ناحیه دستگاه تناسلی خارجی است که به فاصله کوتاهی پس از آن، زگیل‌های تناسلی نیز ظاهر می‌شود. نکته بسیار مهم درخصوص این بیماری آن است که همه افراد مبتلا به ویروس آن لزوما دچار زگیل در ناحیه تناسلی نیستند، ولی ممکن است حامل ویروس باشند. به بیان دیگر، وجود زگیل به تنهایی در مسری بودن این بیماری موثر نیست، بلکه این ویروس در خون بیمار وجود دارد و حتی اگر تمام زگیل‌ها نیز از میان برود، باز هم ممکن است خطر انتقال بیماری همچنان مطرح باشد.

این متخصص زنان می‌افزاید: اگر یکی از زوج‌ها، زگیل تناسلی داشته باشد، می‌توان برای کاهش احتمال ابتلای زوج مقابل، استفاده از کاندوم را توصیه کرد؛ البته فراموش نکنید این ویروس می‌تواند به صورت نهفته در بدن باقی بماند و پس از سال‌ها دوباره به زگیل منجر شود.

وقتی بیماری خطرناک می‌شود

به گفته این فوق تخصص سرطان‌های زنان، فرد مبتلا به زگیل تناسلی ممکن است به انواع پرخطر این ویروس (خطر سرطان دهانه رحم در خانم‌هایی که دارای نوع 18 این ویروس هستند، 200 برابر خانم‌های سالم است) نیز آلوده باشد. به بیان دیگر، در افرادی که انواع ویروس پرخطر به وسیله سیستم ایمنی بدن پاک نشود و به صورت پایدار باقی بماند، ممکن است قسمت‌های مختلف ناحیه تناسلی بویژه دهانه رحم به سرطان مبتلا شود.

وی درباره عوارض این بیماری بر باروری و سلامت جنین توضیح می‌دهد: زگیل تناسلی در زمینه باروری اثرات مضری ایجاد نمی‌کند، اما در صورت بروز این ضایعات در زمان زایمان، امکان آلودگی نوزاد به این ویروس و بروز ضایعات زگیلی در حنجره نوزاد وجود دارد.

پیشگیری از ابتلا با تزریق واکسن

به گفته دکتر گنجویی باتوجه به این که 90 درصد زگیل‌های تناسلی ناشی از ابتلا به نوع 6 و 11 این ویروس است و از طرفی تزریق واکسن نیز در برابر این ویروس‌ها ایمنی ایجاد می‌کند، استفاده از واکسن پیش از هرگونه تماس جنسی توصیه می‌شود. درواقع تزریق بموقع واکسن می‌تواند خطر ابتلا به زگیل تناسلی را به میزان زیادی کاهش دهد. البته واکسیناسیون باید در سن مناسب صورت بگیرد که بهترین زمان اثر‌گذاری آن تا پیش از 26 سالگی است.

تشخیص و درمان زگیل تناسلی

اگر فردی از نظر وجود زگیل تناسلی آزمایش دهد و جواب آزمایش وی منفی باشد، می‌توان از مبتلا نبودن وی به این بیماری مطمئن بود؟

این متخصص با اشاره به این که تشخیص زگیل تناسلی فقط با معاینه ممکن است، پاسخ می‌دهد: اگر فردی از نظر تمام انواع ویروس پاپیلوم مورد بررسی قرار بگیرد و نتیجه آزمایش‌اش منفی باشد، قطعا مبتلا به زگیل تناسلی نیست. متاسفانه دارویی که بتواند این ویروس را به‌طور قطعی ریشه‌کن کند، وجود ندارد؛ اما در صورت علامت‌دار شدن عفونت به صورت زگیل تناسلی می‌توان با یکسری محلول‌های خاص یا در بعضی موارد با سوزاندن یا لیزر ضایعات، آنها را از میان برد.

پونه شیرازی ‌/ ‌گروه سلامت از وب سایت جام جم سرا

این بیماری بدلایل زیر دارای اهمیت زیاد است:
• اغلب مبتلایان به آن هیچگونه علامتی ندارند و ویروس را به دیگران منتقل می کنند
• این ویروس درمان ندارد
• عامل تعداد مهمی از سرطانها در ناحیه تناسلی، دهان، حلق و مقعد می باشد
• مهمترین علت ایجاد سرطان دهانه رحم در خانمها ابتلا به ویروس این بیماری است
• این بیماری از طریق تماس جلدی نیز منتقل می شود بنابراین استفاده از وسائل جلوگیری میزان انتقال را کم می کند ولی صفر نمی کند.
بعضی از انواع این ویروس سبب ایجاد سرطان دهانه رحم، سرطان آلت تناسلی در مردان و سرطان مقعد می شوند و بعضی دیگر سبب ایجاد سرطان در ناحیه سر و گردن می شوند. بعلت انتقال بسیار سریع و آسان این ویروس، در اروپا و آمریکا از حدود یک دهه قبل واکسیناسیون بر علیه این بیماری در برنامه واکسیناسیون کشورها گنجانده شد. این بیماری واکسن بسیار موثر دارد.
انواع پر خطر ویروس HPV که سبب سرطان دهانه رحم در خانمها و سرطان دستگاه تناسلی و مقعد هم در خانمها و هم در مردان می شوند به این قرارند: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, و 82.

توصیه ها برای بیماران مبتلا به زگیل تناسلی
• افراد مختلف مبتلا به انواع مختلف این ویروس می شوند، بنابراین اگر فردی دارای زگیل تناسلی با نوع خاصی باشد، اگر با فرد دیگری که نوع متفاوت این ویروس را دارد رابطه داشته باشد، مبتلا به نوع جدید ویروس خواهد شد.
• زگیل ممکن است در نواحی از بدن باشد که قابل رویت نیست، مهمترین آنها در خانمها کانال واژن و مجرای ادرار و در مردان مجرای ادرار می باشد. بنابراین افراد مبتلا به زگیل تناسلی باید از نظر وجود زگیل در نواحی فوق حتما بررسی شوند. بیشتر افرادیکه زگیلها پس از درمان عود می کنند دارای زگیل های مخفی در نواحی غیر قابل رویت هستند. وجود زگیل در نواحی فوق سبب می شود که بیماری ریشه کن نشود.
• هر قدر تعداد شرکای جنسی بیشتر باشد احتمال ابتلا به زگیل تناسلی و انواع مختلف ویروس HPV بیشتر می شود.
• اگر مبتلا به انواع کم خطرتر ویروس هستید، بهتر است با مشورت پزشک، هم خود و هم همسرتان واکسن بزنید. چون واکسن از ابتلا به انواع خطرناکتر ویروس جلوگیری می کند.
• انواع کم خطر ویروس HPV هم می توانند سبب ایجاد سرطان بویژه سرطان دهانه رحم در خانمها شوند، منتهی احتمال آن کمتر و سرطان از نوع کمتر تهاجمی خواهد بود.
• بر اساس برخی آمارها، از هر 4 نفر مبتلا به زگیل تناسلی یک نفر آن دارای بیماری آمیزشی دیگری نیز است، بنابراین باید از نظر سایر بیماریهای آمیزشی نیز بررسی شود.
• از خصوصیات ضایعات زگیلی، عود آنها پس از درمان است. میزان عود در سیگاریها بیشتر است. بنابراین اگر می خواهید عود کمتر شود، سیگار را قطع کنید.

این بیماری از راه تماس جلدی به راحتی منتقل می شود و برای انتقال آن عمل مقاربت حتما لازم نیست. اگر دست به دستگاه تناسلی آلوده بخورد می تواند سبب انتقال بیماری شود، من کودکانی را دیده ام که توسط والدین آلوده شده اند. یعنی والدین دستان آلوده خود را به فرزندان زده اند.

• درمان زگیل تناسلی فقط زگیل را از بین می برد و تاثیری بر روی ویروس موجود در خون ندارد
• خانمهائیکه دارای زگیل تناسلی هستند، حتما باید بطور روتین آزمایش پاپ اسمیر بدهند.
• زگیل تناسلی در تمامی افراد مبتلا به ویروس HPV ایجاد نمی شود. اگر شوهر خانمی دارای زگیل تناسلی است ولی خود وی دارای زگیل قابل رویت نیست، این دلیل بر عدم آلودگی خانم نمی باشد، بنابراین خانمهائی که شوهرانشان دارای زگیل تناسلی هستند باید از نظر وجود آلودگی به ویروس فوق خود را بررسی کنند و بر عکس.
• رابطه جنسی خارج از معمول سبب آلوده شدن حفره داخل دهان می شود که می تواند منجر به سرطان زبان و حلق گردد و در اطراف لبها و داخل دهان زگیل ایجاد کند.
• این بیماری از راه تماس جلدی به راحتی منتقل می شود و برای انتقال آن عمل مقاربت حتما لازم نیست. اگر دست به دستگاه تناسلی آلوده بخورد می تواند سبب انتقال بیماری شود، من کودکانی را دیده ام که توسط والدین آلوده شده اند. یعنی والدین دستان آلوده خود را به فرزندان زده اند.
• هر قدر سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد احتمال عود زگیلها پس از درمان بیشتر است.
• یک مرد یا یک زن آلوده به ویروس HPV می تواند قبل از ظاهر شدن زگیلها و پس از درمان زگیلها، ویروس را به افراد دیگر منتقل نماید.
• درمان ضایعات زگیلی از انتشار بیماری می کاهد بنابراین اگر فردی در داخل مجرای ادرار (چه زن و چه مرد) دارای زگیل باشد، ادرار وی و در مردان مایع منی آلوده به ویروس شده و سبب انتقال بیماری و عدم بهبودی می شود.
• در تعداد قابل ملاحظه ای از موارد با گذشت زمان سیستم ایمنی بدن ویروس را از بین می برد ولی آن حتمی نیست، بنابراین باید از داشتن رابطه جنسی خارج از خانواده بشدت اجتناب کرد و تمام زگیلها را درمان نمود به امید اینکه با گذشت زمان بیماری از بین برود.
• اگر در خانمی انواع 16 و 18 ویروس مدت زمان زیادی در بدنش باشد، شانس ابتلا به سرطان دهانه رحم بشدت بالا می رود.
• افراد آلوده باید حداکثر سعی خود را بکنند که دچار آلودگی مجدد نشوند.
• مردان و زنانی که دارای زگیل تناسلی هستند و یا در سابقه آنرا داشته اند، حتما باید موضوع را به شریک جنسی خود بگویند تا اقدامات پیشگیری کننده لازم انجام شوند.
• از علائم مهم زگیل مجرای ادرار خارج شدن چند قطره خون از مجرا و خارش مجرا می باشد، ولی وجود آنها حتمی نیست. با وسایل خاصی می توان به راحتی زگیل داخل مجرای ادرار را درمان کرد.
• اگر خانمی حامله باشد می تواند این ویروس را به نوزاد منتقل نماید که گاه بعلت ایجاد عفونت ریه کشنده است.|دکتر محمدرضا صفری نژاد – متخصص اورولوژی

امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها